kismamaruha kollekcióKOLLEKCIÓ:

kismamaruha kollekcióHírlevél feliratkozás

  A cég adatkezelési tájékoztatóját elolvastam és elfogadom.
* kötelező mező

Kismama matrac – gyakorlatias tanácsok a baba és mama egészségéért!

2019.04.16.
Az áldott állapotban lévő hölgyeknek számtalan nehézséggel kell szembenézniük várandósságuk alatt. Három szakaszra szokták osztani ezt az időszakot, ebből az első és a harmadik trimeszter a legnehezebb számukra. Az utolsó etapban jelennek meg a hát és derékfájdalmak, a gyomorégés, reflux és más bántalmak. Ahogy növekszik a pocak, úgy kerül egyre nagyobb és nagyobb terhelés a kismama gerincének középső szakaszára illetve a deréktáji, úgynevezett lumbális csigolyákra. A megváltozott körülmények miatt hatalmas szerepe lesz ekkor a matracnak abban, hogy a mama valóban jól ki tudja pihenni magát.
Kismama matrac – gyakorlatias tanácsok a baba és mama egészségéért!

 

Milyen kemény legyen a kismama matrac?

A matrac keménysége önmagában egy nagyon szubjektív dolog. Ez a fogalom ugyanis szinte értelmezhetetlen a használó testsúlyától és választott alváspozíciójától függetlenül. Vagyis más komfortja van egy matracnak egy 60 vagy éppen 100 kilós ember számára illetve egy háton vagy éppen oldalt alvó is másmilyennek érzi az ágybetétet maga alatt. 

Általánosságban elfogadott nézet, hogy a nagyobb testsúlyú vagy erősebb testalkatú emberek a kemény matracon is könnyen elalszanak, míg az normál testalkatú emberek számára inkább a lágyabbak lehetnek ideálisak. Ebben persze sok igazság van, de kicsit azért leegyszerűsítő, ahogy az is, hogy a 70 kiló feletti kismamáknak már inkább a kemény matrac ajánlott – mint azt az egyik külföldi oldalon olvashattuk.

Ugyanis az hogy a test súlya révén képes a matracba benyomódni, nem jelenti feltétlenül azt, hogy azt hosszú távon nem sínyli meg illetve érzi kényelmetlennek.

Korábban sajnos szinte tényként kezelték és mantrázták is mindenhonnan, hogy a kimondottan kemény matracok egészségesek, ugyanis csak azok tudják a gerincoszlopot megfelelően alátámasztani. Még az orvosok is ezen az állásponton voltak és ezt fogalmazták meg ajánlásaikban, így a köztudatban ez a – mint később kiderült, téves – elmélet gyökeresedett meg.

A 2000-es évek elején születtek meg azok a kísérleteken alapuló tanulmányok, melyek egyértelműen bizonyították be, hogy a félkemény matracok képesek hatékonyan tehermentesíteni a gerincoszlop csigolyáit, az izmokat és más „alkatrészeket”.

A félkemény matracok ugyanis kitűnően alkalmazkodnak a gerincoszlop természetes hajlataihoz, dinamikus tartást adnak és engedik benyomódni a kiugró testrészeket, amivel képesek tehermentesíteni az izmokat, csigolyákat és porckorongokat.

Kismamáknál mi sem fontosabb, mint a hát és lumbális, ágyéki csigolyák feszültségmentesítése, hiszen a nagy pocak miatt azok különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Tehát számukra is a félkemény matracok nyújthatnak regeneráló pihenést és enyhíthetik esetleges fájdalmaikat.

Ráadásul oldalt fekve (magzatpózban) pihenhetnek a babát várók a legjobban, amely a félkemény matracon a legkényelmesebb, hiszen ilyenkor a váll és csípő nem nyomódik.

 

Zavartalan pihenés pontrugalmas matraccal

Nem kell külön hangsúlyoznunk, hogy várandósság alatt kiemelt szerepe van a nyugodt pihenésnek, hiszen a kismamák „dolgát” már amúgy is számtalan kellemetlenség nehezíti meg, például a gyakori felkelés és WC-re járás az éjszaka közepén.

Nincs szükségük még arra is, hogy párjuk forgolódásával felkeltse őket. Pontosan ezért olyan lényeges hogy matracuk csak azon a ponton nyomódjon ahol terhelés éri valamint az ne terjedjen át a többi részre. Így sem a mama, sem a papa nem zavarja majd meg egymást mozgásával.

Ezt pontrugalmasságnak nevezzük és a legtöbb modern matrac már rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. A memory habok a legjobbak ilyen szempontból, de a hideghab, latex vagy éppen táskarugós matracok is kiválóan gátolják meg a mozgás átvitelt  a matrac felületén.

Babás párok viszont mindenképpen kerüljék el a mára már szerencsére egyre jobban visszaszoruló bonell-rugós matracokat, melyek az egymással összekötött rugók miatt teljesen áthullámoznak, tönkre téve ezzel a pihentető alvást.

 

 

A magas matrac előnyei kismamáknak

A várandósság utolsó hónapjaiban, a baba növekedésével  a kismamák egyre nehezebben mozognak. Egy alacsony ágyból kikászálódni reggelente  kész kínszenvedés lehet nekik.

Éppen ezért érdemes az átlagostól vastagabb matracot választaniuk. A legalább 20-25 centi magas ágybetét nagyban megkönnyítheti a felkelést. A fekvőhely teljes magassága pedig ha lehet érje el az 50-55 centimétert.

 

Kerüljük el a káros anyagot tartalmazó matracokat!

Áldott állapotban lévő hölgyek illetve babájuknak semmiképpen sem szabad olyan fekvőhelyen aludniuk, mely a vegyszerek, kemikáliák kipárolgása miatt veszélyt jelenthet egészségükre.

Itt egyből a „bio” matracokra gondolhatunk, hiszen azok természetes anyagokból készülnek. Tudnunk kell azonban, hogy csak elméletileg igaz, a gyakorlatban nem állja meg a helyét, a bionak nevezett kókusz és latex matracok ugyanis csak – némileg túlzó megfogalmazással – nyomokban tartalmaznak a természetből származó anyagokat.

A kókusz talán a legelőnytelenebb matracipari alapanyag, ráadásként önmagában könnyen törik és porlik valamint nagyon merev. Ezért a gyártók kénytelenek a kókuszrost lapot latex-xel bevonni, hogy az rugalmas és tartós legyen, ez azonban szinte minden esetben olcsó műkaucsuk.

A latex matracokat szintén csak az elméletben gyártják 100% gumilatexből. Valójában a matrac világpiacon a matracoknak csak elenyésző része készül natúrlatexből (a védjeggyel rendelkezőknél ez nagyjából 95%), a többség kevert latexből, a maradék pedig egyszerű műkaucsukból.

Ettől függetlenül a latexet nyugodt szívvel ajánlhatjuk kismamáknak, mert – bár nem csak a természetes anyagokat tartalmaznak – nagyon kényelmesek, kellemesen ruganyosak és jól szellőznek.

De a hab matracok – legyen az hideghab vagy akár memory hab – gyártása során is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy azok ne jelentsenek rizikót használat során. Ezeknél a Certi-Pur védjegy jelent garanciát arra, hogy nem tartalmaznak az egészségünkre káros anyagokat.

A rugós ágybetéteknél pedig a rugózatot kiegészítő hab anyagokról érdemes ezeket a fontos információkat megtudakolni vásárlás előtt.

 

A kismama matrac szellőzése

A hormonális változások és felgyorsuló anyagcsere miatt az áldott állapotban lévő hölgyek izzadósabbak illetve nehezebben is viselik el a meleget.

Nem mindegy tehát, hogy egy ideálisan átszellőző matracon hajtják álomra fejüket vagy egy olyanon, ami nem tud ventilálni rendesen, „visszanyomja” a testpárát és ezzel még jobban leizzaszt.

A hírhedten gyengén szellőző memory hab kivételével a matrac alapanyagok –  legyen az latex, hideghab vagy éppen zsákrugó – azért általában viszonylag jól szellőznek.

 

Emelhető ágyrács? – lehet hogy szükség lesz rá

Mint korábban már említettük, kismamáknál az utolsó trimeszterben légzőszervi problémák, horkolás, éjszakai légzés kimaradás (apnoé) illetve reflux vagy gyomorégés jelentkezhet valamint erősödhetnek a hát és derékfájdalmak.

Amennyiben ezeket tapasztaljuk, sokszor nagy segítség lehet a felsőtest megemelése. A gyomorsav visszaáramlását (reflux) például úgy lehet megakadályozni, ha a annyira megemeljük a matracot, hogy a légzőcső a gyomor felé kerüljük. Ehhez pedig elengedhetetlen egy kézzel vagy motorral állítható, emelhető ágyrács.

Amennyiben nem akarunk ezzel vesződni, hiszen az emelhető ágyrács ezt leszámítva teljesen szükségtelen, akkor az  ék alakú reflux párna lesz a megoldás.

 

Matrac kismamáknak – melyik alapanyag a legjobb?

Amennyiben a fent feltételeknek eleget tesz a kismama matrac, vagyis félkemény és ruganyos felületű, megfelelően vastag és hatékonyan átszellőzik akkor nem lehet nagy probléma. Az alapanyag ebben az esetben másodlagos, az hogy kinek melyik típus komfortja tetszik jobban az már szubjektív.

Memory matrac

Kezdjük talán a legnehezebbel, ez pedig  a memory hab. Ajánlott-e a memória matrac várandós hölgyeknek?

Igen is, meg nem is, vannak mellette és ellene szóló érvek egyaránt. Egyrészt a memory hab a legjobb pontrugalmassággal rendelkező, a csigolyákat hatékonyan tehermentesítő, nagyon kényelmes anyag. Másrészt viszont felülete „elnyeli a mozgási energiát” vagyis egy amúgy is nehezen mozgó kismama számára a forgolódás nagy csak nehézségek árán valósítható meg rajta. Ráadásul – a hagyományos verzió legalábbis – semennyire nem szellőzik, ami finoman szólva sem teszi lehetővé az ideális alvásklímát.

Talán felmerülhet bennünk  a külföldi weblapokat böngészve, miért ajánlják a memóriahabos matracot mégis  a kismamáknak előszeretettel. Ennek oka elég prózai, egyszerűen azért mert ők nem hagyományos memory habokról beszélnek, hanem a különleges (például memory gél) memória anyagokat, melyekkel azonban a magyar piacon nemigen találkozunk.

Hideghab matrac

Az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, mely minden szempontból praktikus lehet, a hideghab. A hideghabot nem szükséges más anyaggal kombinálni, ugyanis keménység, sűrűség és rugalmasság szerint változtathatóak a tulajdonságai.

Az ízületeket kímélő, ruganyos anyagú, zónás kialakítású prímán szellőző HR valamint HD hideghab matracok szolgálhatják ki legjobban a kismamákat. A nagy rugalmasság (HR, High Resilience) a kényelmesség és a könnyebb mozgolódás, a nagy sűrűség (HD, High Density) pedig az időtállóság miatt olyan lényeges.

HR hideghab matracunk lehetőség szerint legalább 35-45 kg/m3 sűrűségű legyen. Mivel a zónázás (amikor a matrac felületébe csatornákat vágnak) hatványozza a rugalmas hideghab kényelmességét, ezért célszerű ilyet választani.

Latex matrac

A trópusi kaucsukfa nedvéből készített latex matracokra is a kiemelkedő rugalmasság jellemző, emellett a memory matrachoz hasonló kényelmet nyújtanak. Átszellőzés tekintetében sincs okuk szégyenkezésre, hiszen többségüket átlyuggatott belsővel készül. A latex az alapanyag típusától függően (Dunlop vagy Talalay latex)  különféle keménységben készülhet. Természetesen a kismama súlyához és alváshelyzetéhez igazodó, inkább félkemény latex matracokat érdemes szemügyre venni.

Egyedül a természetes anyag tartalomra kell nagyon odafigyelnünk, hiszen attól függ a gumilatex matrac formatartása, szellőzése és kényelmessége is. A magyar matracpiacon sajnos nem könnyű kifogni, magas természetes latex tartalommal rendelkező matracokat.

Táskarugós matrac

A táskarugós matracok sok száz, különálló, kis tasakokba varrt rugócskákból állnak, ezeket pedig valamiféle kényelmi réteggel, topperrel teszik a gyártók még komfortosabbá. A zsákrugósnak is nevezett matracok így sokkal precízebben alakulnak a pihenő test formájához illetve a bonell-rugós matracokkal szemben pontrugalmasak.

Tehát a kismamák számára nemcsak nagyobb kényelmet teremtenek de pihentetőbb és nyugodtabb alvást is.

 

 

Ne feledkezzünk meg az alváspózról sem!

A felvett alvási helyzet várandósság alatt szinte ugyanolyan fontos, mint a fekvőhely. Nem kell sokat magyarázni, hogy várandós mamák a magzat növekedésével nem aludhatnak a hasukon.

Az egyébként egészséges háton fekvést is kerülniük kell, hiszen nagy terhelés hárul ekkor a gerincre, illetve az izmokra és a belekre is.

Ekkor az oldalt fekvés felhúzott lábakkal, vagyis a magzatpóz jelenthet enyhülés a fájdalmakra. A gerincoszlop csigolyáit egy félkemény matraccal lehet kiválóan feszültség mentesíteni. Szakemberek szerint az sem mindegy melyik oldalunkon alszunk. A bal oldalon való alvás biztosítja, hogy a magzat nem helyez nyomást a vesékre, valamint a máj az anyaméhre illetve a reflux és gyomorégés is kiküszöbölhető, nem beszélve a hatékonyabb vérkeringésről.

 

 

Sok sikert kívánunk a matrac választáshoz!

Cikkünket a Final Consulting Kft. (www.matracman.hu blog) szponzorálta. Ebből kifolyólag a cikk, fizetett hírdetésnek, reklámnak minősül.

Forrás:

http://matracman.hu/matrac-kismamaknak/